Představuji si, že kvůli tomuhle si lidi půjčují obytný vůz. Toskánsko je oblast v Itálii zhruba uprostřed a řeknu vám, proč se mi tam líbí. Za prvé to není placka. Některé kopečky jsou fakt vysoké, ale kvůli náročnější turistice sem asi nepojedete. Mluvím o kopečkách, které jsou seřazené jeden vedle druhého, silnice se vine mezi nimi, a na nich buď vinice, olivové háje nebo jehličnaté lesy. Kýč v tom nejlepším slova smyslu. Až si řeknete, jak dlouho se dá žít jen o víně a olivách. Loňský rok 2022 byl dost teplý, a tak si myslím, že sezona tady může trvat od května to září bez problémů. Samozřejmě má Toskánsko i moře. Pobřeží Tyrénského moře se táhne od Pisy až po Orbetello. Tady teprve oceníte svobodu a mobilitu, kterou vám umožňuje obytňák. Nemusíte na jednom místě strávit více jak den. A nebo taky ne. Ve vnitrozemí se můžete toulat po vinicích ochutnávat místní víno, olivy a další produkty. Pěšky nebo na kole objevovat malé vesničky a městečka mimo obvyklé trasy turistů. Nikdo vás totiž na konci dne nebude nutit nastoupit do autobusu na cestu zpátky do hotelu. Samozřejmě, když už je tam moře, tak asi musíte i k moři. Můžu se s vámi podělit k pár zkušeností. Tak za prvé, Toskánsko je z Prahy fakt daleko. Jel jsem to zpátky na jeden zátah a není to moc komfortní. Takže si nejdřív sestrojte úsečku se začátkem v Praze a koncem v cílové destinaci. Zhruba uprostřed vyznačte bod P jako prostředek, sestrojte kružnici s poloměrem do 20km (samozřejmě dle měřítka) a tam hledejte místo na přespání. Pokud jste rýsovali správně a chcete jet nejkratší cestou, přespáváte asi někde v Jižních Tyrolích v oblasti Alto Adige. No když budete mít silnou vůli tak druhý den ráno jedete dál na jih. O oblasti Alto Adige, Südtirol nebo Lago di Garda někdy příště. Takže druhý den hledáte ubytování. Jste po dvou dnech utahaný tak snad to moře. Buď si vyberete spaní na divoko a pak je to na vás. Nebo kemp u moře s veškerým komfortem, kousek od městečka se spoustou restaurací. Nebo větší luxusní kemp, takový solitér, do nejbližšího města 10 km, ale s veškerou výbavou. Tak popořadě. Kousek u městečka Talamone na pobřeží je stejnojmenný kemp. Míst pro obytňáky fůra. Celý kemp se situován v olivovém hájku, tak počítejte s faktem, že zaparkovat bude občas složité. Sprchy a toalety samozřejmostí, místo na vylití chemie taky. K dispozici servisní místo pro obytné vozy s vodou a odpadem. Nakoupit budete mít kde, obchod otevřený ráno a odpoledne, vedle bar a možná i restaurace, kterou jsme nevyzkoušeli. Po pláži, která je vzdálená asi 700 metrů dojdete do samotného městečka Talamone. Restaurace otevírají až okolo šesté, tak se můžete ještě projít až ke středověké strážní věži. A protože jste u moře nezapomeňte si dát nějakou chutnou rybku nebo jiného mořského tvora. Přes den se můžete válet u bazénu, jít si zaběhat po pobřeží, projet se na kole (je to všude po rovině) až do Orbetella nebo ostrovního městečka Porto Santa Stefano. Pokud jste čirou náhodou propadli kitesurfingu nebo windsurfingu, tak budete na vrcholu blaha. Večer probíhá bohatý animační program, ostatně jako tady asi ve všech kempech. Pokud zvolíte druhou variantu, tak mám dobré zkušenosti se sítí hotelů „hu Openair“. Ten co leží na toskánském pobřeží asi 10km od San Vincenza je opravdu obří. Když se půjdete jen tak projít po kempu, myslím, že s přehledem nachodíte 5 kilometrů. Nicméně všechna kempová stání jsou od sebe dobře oddělená (obr.1), tak budete mít vždycky soukromí. A vybavení? Co vám mám povídat. Tři bazény (obr. 2), tři bary, restaurace, krámek velikosti standardního Lidlu. Nechcete sedět v restauraci? Fajn. Pizza to go. Večerní program, animace pro děti, aquaerobic, nějaký šlapání na rotopedu pod vodou, lanový park a já nevím co ještě. Všechno čistý, služby perfektkní. Zcela srovnatelný s hotelovými službami. A když chcete mimo kemp, tak 700 metrů k moři, na kole všude po rovině, na ranní proběhnutí ideál. Jen prosím nezkoušejte obíhat útesy jižně od kempu (obr.3). Nejde to. Radši se vraťte. Na závěr si přeci jen neodpustím malé doporučeníčko ve vnitrozemí. Ať už budete projíždět z Florencie na jih nebo naopak, nebo pojedete toskánským vnitrozemím k moři, nebo se budete toulat oblasti Chianti, zkuste se zastavit v Panzano in Chianti. Tam najděte řeznictví Daria Cecchiniho. Nebo se možná koukněte na dokument o něm na Netlixu, ať víte do čeho jdete. Víc vám neřeknu. Jen to, že jsem měl strach, jestli si sedneme, jak moc arogantní bude obsluha, uvidíme mistra řezníka aspoň z dálky? No tak sedli jsme si na oběd bez problémů, všichni byli milí, no asi jako takový italský bratranci, klidně můžete postát před řeznictvím a ty co neřídí si mohou dát skleničku chianti. A nakonec můžete probrat třeba proč se letos nevyplatí dělat v takovým vedru klobásky přímo s panem mistrem. Ještě poznámka nakonec. Víte proč se chianti pije klidně z hořčičáků? Protože je to víno dělníků a na nic si nehraje.